Hvad indebærer forslaget?
I dag skal 17-årige have en ledsager med, når de kører bil, men med det nye forslag vil de kunne køre alene mellem kl. 5 og 20. Transportministeren, Thomas Danielsen, påpeger, at forslaget er en del af en indsats for at gøre det lettere for unge i yderområder som Vejen at komme til og fra arbejde, uddannelse og praktik. Dette er særligt vigtigt i vores område, hvor mange er afhængige af biltransport for at få hverdagen til at hænge sammen. “Det vil gøre en stor forskel i de områder af landet, hvor der er langt mellem folk, og hvor busserne ikke kører så tit,” siger ministeren.
Lavere promillegrænse for nye bilister
Lovforslaget indeholder også en stramning af promillegrænsen for nye bilister. Hvis forslaget bliver til virkelighed, vil grænsen blive sænket fra 0,50 til 0,20 promille i de første tre år efter erhvervelse af kørekort. Dette er reelt en “nultolerance” og skal sikre, at unge bilister får gode trafikvaner og ikke kører med alkohol i blodet.
Delte meninger om forslaget
Mens Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har udtrykt opbakning til forslaget og fremhæver, at det kan styrke unges frie uddannelsesvalg, er andre mere skeptiske. Dansk Kørelærer-Union og FDM har påpeget, at der kan være sikkerhedsrisici forbundet med at lade unge køre alene, og at tidsrummet, hvor de må køre, er problematisk. Hos KøreskolenPLUS er vi glade for forslaget, da vi ikke oplever forskel mellem køreelever på 17 og 18 år, og ved hvor meget denne mulighed vil betyde for unge mennesker i landdistrikterne, som vi selv hører til.
Ifølge tal fra Vejdirektoratet kan forslaget resultere i 3,8 dræbte og 33 alvorligt tilskadekomne årligt, selvom de strammere regler for alkohol endnu ikke er medregnet i beregningerne.
Hvornår træder det i kraft?
Lovforslaget er i høring frem til slut-januar og forventes at blive behandlet i Folketinget i foråret 2025. Hvis det vedtages, kan reglerne træde i kraft allerede til sommer.
Hos KøreskolenPLUS i Vejen holder vi os opdateret på udviklingen og står klar til at vejlede vores elever, så de er forberedte på eventuelle ændringer. Har du spørgsmål eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os.